De Hollandsche IJssel  verbindt.

De Hollandsche IJssel  verbindt.

Download de folder

Voor de 3e keer is het gelukt om, samen met diverse verenigingen en stichtingen uit dorpen en steden langs de Hollandsche IJssel, een prachtige verbinding te leggen. Een verbinding die met diverse Historische schepen en een historische bus u een monumentale reis laat maken op open Monumentendag zaterdag 10 september a.s.

Bij elke halte van boord gaan of uitstappen en ter plekke genieten van historische grandeur. “levende” geschiedenis, oude ambacht en ook kunst. Vrijwilligers hebben u iets te vertellen over de plaatselijke bijzonderheden of wijzen u de weg zodat u dat zelf kunt ontdekken. Hier en daar is er een muzikale omlijsting. Over alle bijzonderheden wordt een folder gemaakt die op diverse plaatsen te verkrijgen is en, op aanvraag, digitaal aan u wordt verstuurd. Zo krijgt Open Monumenten Dag 2022 een extra motivatie om eens te komen kijken en beleven.

zie https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/de-hollandsche-ijssel-verbindt/ voor alle info.

Het vervoer over water en land wordt u gratis aangeboden door de deelnemers. Zij stellen uw belangstelling voor de (plaatselijke) geschiedenis op prijs en hopen ook dat u hen, nu en in de toekomst, zal helpen het bewaren van het erfgoed te financieren.

OMD, Open Monumenten Dag dus, heeft in 2022 het thema duurzaam. Het bewaren, tonen en eventueel demonstreren van het erfgoed is in hart en ziel duurzaam. De monumenten, staand, rijdend, werkend en varend zijn het meest zichtbare van niet verkwisten maar herstellen en onderhouden. Duizenden vrijwiligers, in Nederland, zorgen met enthousiasme dat dat mogelijk is. Hierdoor worden technieken en innovaties, die vandaag de dag nog steeds toepassing hebben, “levend” en aanschouwelijk gemaakt en gehouden.

Ook de inzet als vrijwilliger is het duurzaam gebruik van talenten van en voor alle mensen.

Het bevordert vriendschappen en samenwerken.

Kortom het verbindt mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Niet voor niets is een vaak gehoord iets; “het is ons….” en vult u maar in.

De duurzame deelnemers vind u in Moordrecht, Gouderak, Nieuwerkerk- , Ouderkerk-, en Krimpen aan den IJssel. U bent bij allen van harte welkom. Het is beleef Zuidplas en meer.

Molen Windlust is het transferpunt tussen water en weg. U kunt echter ook, tegen betaling, gebruik maken van de veren tussen Gouderak en Moordrecht of Ouderkerk aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. Zo steunt u ook de duurzame instandhouding van lokale fiets en voetganger veren.

Molen Windlust is, evenals vele andere monumenten, open van 10:00 tot 16:00 uur en de muzikale omlijsting bij de molen wordt verzorgd door Sooitje Visch. Er is in de molen een enveloppe verkoop, waarbij het motto “altijd prijs” geldt. Mooie prijzen, beschikbaar gesteld door, vrijwilligers en de lokale winkeliers. De netto opbrengst is nodig om de molen im goede staat te houden. U kunt worden rondgeleid door ervaren gidsen. De entree is gratis maar we hopen natuurlijk op uw bijdrage in de melkbus dat kan tegenwoordig ook met een digitale betaling via QR-code.