Maalmarathon

Maalmarathon Molens in Zuid-Holland.

Maalmarathon Molens in Zuid-Holland.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd opgericht. Aanleiding hiervoor was de wens, dat het resterende aantal molens in ons land niet slechts gerestaureerd werd maar ook weer ging draaien. Men besefte echter dat hiervoor deskundigheid nodig was. Daarom werd het Gilde opgericht, met als doelstelling een opleiding voor vrijwillige molenaars te verzorgen. In dit ‘Jaar van de Molenaar’ (2022) vragen we extra aandacht voor molenaars en hun molens met een zevendaagse maalmarathon. Van donderdag 1 september tot woensdag 7 september. Want: Molens moeten draaien!

Molen Windlust aan Kortenoord 3 Nieuwerkerk aan den IJssel, aan de uiterste rand van recreatieschap Park Hitland, en aan de Hollandsche IJssel, doet, met haar team van vrijwillige molenaars en molenaars in opleiding, mee met deze maalmarathon. In goed overleg met de organisatie is gekozen om van 1 september 12:00 uur non-stop te malen (eventueel “voor de prins”) tot 2 september 18:00 uur. 30 uren, zo de wind het wil, aan een stuk malen. In shifts van 4 tot 6 uur zullen zij de molen gaande houden. 

Er is, weliswaar beperkt, bezoek mogelijk en zeker ’s nachts wordt dit op prijs gesteld. 

Het vergt extra aandacht en kunde van molenaars om ’s nachts de molen te laten malen maar onze molenaars weten wat ze doen. 

Het Gilde zorgt dus al sinds 1972 voor de opleidingen van het werelderfgoed ambacht van molenaar. Het blijft naarstig zoeken naar aanwas vanuit de jongeren want vele molens hebben geen of weinig molenaars om de molen te laten malen. Deze marathon is een gelegenheid om eens mee te kijken en te proeven van het enthousiasme van molenaars voor hun ambacht en misschien zelf ook eens stappen in die richting te maken. 

zie ook https://gouweijsselnieuws.nl/2022/08/23/maalmarathon-molen-windlust/